Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Πλαστικό χρήμα

| Τετάρτη 29 Αυγούστου 2012
Αυτές τις μέρες είχα μια συζήτηση με κάτι φίλους σχετικά με τον καπιταλισμό και το μέλλον του χρήματος όπως το ξέρουμε σήμερα (νόμισμα) και αν αυτό είναι ικανό να επιβιώσει στο μέλλον, σαν μέσο για τις καθημερινές μας συναλλαγές. Πρόσφατα ταξίδεψα και μένω στο εξωτερικό για κάτι δουλειές και ένα από τα πράγματα το οποίο με έκανε να ξαφνιαστώ και το οποίο άρχισε να με προβληματίζει, ήταν πως το 93% των συναλλαγών σε αυτή τη χώρα γινόταν και γίνεται με "πλαστικό χρήμα", δηλαδή πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες. Μου κίνησε την περιέργεια και άρχισα να ρωτώ γνωστούς μου για ποιο λόγο προτιμούσαν το πλαστικό από το ρευστό χρήμα. Οι απαντήσεις που έπαιρνα, ήταν κυρίως αόριστες και χωρίς κάποια "σοβαρή" αιτιολογία. Οι περισσότεροι μου είπαν πως το κάνουν για λόγους ασφαλείας, μιας και δεν κινδυνεύουν να χάσουν εύκολα τα χρήματά τους ή να τους κλέψουν. Ως ένα σημείο έχει μια λογική αν λάβεις υπόψιν πως χρησιμοποιούν μαζικά τις κάρτες και για αγορές μέσω διαδικτύου. Συνεχίζοντας και βλέποντας αυτή την κατάντια, διότι περί κατάντιας πρόκειται όταν αγοράζεις μια σοκολάτα από το "περίπτερο" με πιστωτική, αρχίζω και αναρωτιέμαι αν είναι τόσο αθώες όσο δείχνουν.

Αποφάσισα να ανοίξω ένα "λογαριασμό" τραπέζης μιας και χρειάστηκε λόγω δουλειάς να μείνω ένα χρόνο εκεί. Προς έκπληξη μου όμως η δημιουργία "λογαριασμού" δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση. Χρειάστηκε να κλείσω ραντεβού, στο οποίο ο υπάλληλος με βομβάρδιζε επί 1 ώρα με ασυναρτησίες και αρλούμπες. Πέρα από τα όποια στοιχεια έπρεπε να δώσω, τα οποία ήταν υπερβολικά πολλά, σου λένε πως για να χρησιμοποιήσεις τις υπηρεσίες τους πρέπει να πληρώνεις το μήνα ένα ποσό. Ανάλογα με το όριο συναλλαγών σου υπάγεσαι και στην ανάλογη κατηγορία. Θα μου πείτε τώρα τι κάθομαι και σας γράφω... Η κατηγορια είχε να κάνει με το πόσο συχνά θα χρησιμοποιώ την κάρτα της τράπεζας-λογαριασμού (debit card), για τις καθημερινές συναλλαγές μου. Στην ουσία προσπαθούσε μέσα από διάφορες γελοίες δικαιολογίες να με πείσει πως η χρήση της κάρτας είναι πλέον αναγκαία. Δεν έδωσα περαιτέρω σημασία μιας και δεν είχα σκοπό να τη χρησιμοποιήσω παρά μόνο στα ΑΤΜ. Παράλληλα άρχισα να ανακαλύπτω και άλλα πράγματα γύρω από αυτό το διεστραμμένο σύστημα. Για παράδειγμα ο λογαριασμός ενός τηλεφώνου σου έρχεται μέσω διαδικτύου μόνο και θα πρέπει να κανεις ειδική δήλωση για να σου έρθει σε έντυπη μορφή. Επίσης σε χρεώνουν περισσότερο μιας και το χαρτί σου λένε πως καταστρέφει το περιβάλλον και έπειτα γιατί κοστίζει. Εάν αποφασίσεις να πληρώσεις σε κάποιο υποκατάστημα τις εταιρίας αυτοπροσώπως στο ταμείο σε "ξαναχρεώνουν" μιας και okay, κοστίζει ο υπάλληλος που έχουν για αυτή τη δουλειά...(οι επίσημες δικαιολογίες τους). Η πληρωμή δηλαδή ενός απλού λογαριασμού έχει πάψει να γίνεται με τον παραδοσιακό τρόπο που όλοι ξέρουμε και έχει αντικατασταθεί από το διαδίκτυο και τον αριθμό τις πιστωτικής σου. Το κερασάκι στην τούρτα αυτού του τρελού παραλογισμού ήρθε όταν απευθύνθηκα σε μια δημόσια υπηρεσία για την έκδοση εγγράφου το οποιο κόστιζε. Όταν πήγα λοιπόν να το πληρώσω είχαν μια τεράστια επιγραφή που έλεγε "no cash accepted". Ρώτησα τον υπάλληλο για ποιο λόγο και μου απάντησε πως δεν έχουν να δίνουν ρέστα σε όλους... Εν κατακλείδι σε υποχρεώνουν να ανοίξεις λογαριασμό τραπέζης, ώστε να μπορέσεις να πληρώνεις τους λογαριασμούς σου, να χρεωθείς μια κάρτα, να σε φακελώσουν με το έτσι θέλω και να παρακολουθούν τις συναλλαγές σου οπουδήποτε πας.

Το σύστημα έχει βρει πλέον τον πιο αποτελεσματικό τρόπο να μας ελέγχει και αν κάποτε θεωρούσαμε το χρήμα "κατάρα" τώρα με την έλευση και καθιέρωση του πλαστικού χρήματος μπαίνει οριστικά μια μεγάλη μαύρη ταφόπλακα σε ό,τι έχει να κάνει με την προσωπική ελευθερία. Αφορμή για αυτό το κείμενο οι σκέψεις μου και το πρόσφατο δημοσίευμα που βγήκε στην επιφάνεια και έχει να κάνει με την πρόθεση της κυβέρνησης να πατάξει την φοροδιαφυγή (πρόσχημα) με τη χρήση πιστωτικών καρτών.

Bender Rodriguez

Rome - Hate Us And See If We Mind

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή