Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Εκπαίδευση στη Σιβηρία (Siberian Education)

| Τρίτη 22 Απριλίου 2014
Πρόσφατα είχα μια πρόταση από έναν φίλο για την ταινία "Εκπαίδευση στη Σιβηρία" του Γκαμπριέλε Σαλβατόρε, παραγωγής του 2013. Η ταινία, αρκετά ενδιαφέρουσα και διδακτική, αποτελεί την τηλεοπτική απόδοση του αυτοβιογραφικού βιβλίου του Νικολάι Λίλιν "Siberian Education" και πραγματεύεται τη ζωή της κοινότητας Ούρκας και των μελών της, σε μια περιοχή μεταξύ Ουκρανίας και Μολδαβίας ("Transnistria"), όπου κατέφυγαν έπειτα από την εξορία τους από τη Σιβηρία από το Κομμουνιστικό καθεστώς. Η κοινότητα αποτελείται από εγκληματίες - αντιφρονούντες, τους οποίους χαρακτηρίζουν αυστηροί κανόνες και ανάλογοι κώδικες ηθικής. Η παράδοσή τους έχει ένα χαρακτήρα εξεγερσιακό και αντι-υλιστικό, με έμφαση στο σεβασμό στους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, στις γυναίκες, στους ηλικιωμένους, στο περιβάλλον και σε όλα τα έμβια όντα. Βασικοί εχθροί της κοινότητας είναι οι αστυνομικοί, οι στρατιωτικοί και οι έμποροι ναρκωτικών.

"Η πείνα έρχεται και φεύγει, μα η αξιοπρέπεια δεν επιστρέφει ποτέ"

Η παραπάνω φράση - η οποία χρησιμοποιήθηκε στην αρχή του έργου από τον πρωταγωνιστή Κούτσια (Τζων Μάλκοβιτς) -  χαρακτηρίζει κατ' ουσίαν τη ζωή των Σιβηριανών Ούρκας, η οποία αναπτυσσόταν με απόλυτη πίστη και αφοσίωση στους κανόνες της κοινωνίας τους, σε αντίθεση με τους νόμους του κράτους στο οποίο ανήκαν, και το οποίο αντιμετώπιζαν με περιφρόνηση. Οι "έντιμοι εγκληματίες" της Transnistria ασκούνται στα όπλα από μικρά παιδιά, τα χρησιμοποιούν ως φυλαχτά και προσδίδουν σε αυτά μια ξεχωριστή διάσταση, που αποκτά μέχρι και χαρακτήρα θρησκευτικό - λατρευτικό.

Στην ταινία εξιστορείται η πορεία προς την ενηλικίωση ενός Ουκρανού έφηβου (Κολίμα), ο οποίος υιοθετεί τον κώδικα συμπεριφοράς της κοινότητας και καταλήγει να δολοφονεί για χάρη αυτής έναν παιδικό του φίλο, τον οποίο κατ' αυτό τον τρόπο εξιλεώνει, αφού η όλη διαδικασία είναι φορτισμένη από το πλαίσιο συμπεριφορών που αναπτύσσονται εντός της κοινότητας. Όλα αυτά μεταφέρονται στο δέκτη μας μέσω πραγματικά σκληρών σκηνών βίας, οι οποίες χαρακτηρίζουν στο σύνολό της την ταινία. Συμπερασματικά, όπως προανέφερα, η ταινία είναι αποκαλυπτική, ρεαλιστική και με καλή πλοκή, σίγουρα αξίζει να την παρακολουθήσει κανείς λόγω των μηνυμάτων τα οποία αφήνει, και σε σχέση με τον ορυμαγδό ταινιών αμερικάνικης υποκουλτούρας που έχει κατακλύσει τον διεθνή κινηματογράφο, αποτελεί εν τέλει μια καθ' όλα ενδιαφέρουσα και διδακτική πρόταση, την οποία σας προτείνω ανεπιφύλακτα.

Κώστας Κ.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Hate Us And See If We Mind

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή