Την ίδια στιγμή, υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως για τη διατήρηση του σύγχρονου τρόπου ζωής των
αναπτυγμένων χωρών, δεν αρκεί η Γη, αλλά χρειάζονται πολλαπλοί πλανήτες. Το σχετικό καταστροφικό αποτύπωμα είναι πιο έκδηλο σε χώρες του δυτικού κόσμου - κατά κανόνα στις πιο πλούσιες, λόγω και της ταχείας αστικής επέκτασης. Πάνω από το ¼ της χερσαίας επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ήδη αστικοποιηθεί. Οι Ευρωπαίοι ζούν περισσότερα χρόνια τώρα από ότι παλιότερα και οι περισσότεροι από μας ζούμε μόνοι μας, γεγονός που απαιτεί περισσότερo χώρο διαβίωσης από ότι παλιόίοτερα.. Επίσης ταξιδεύουμε σε πιο μακρινούς προορισμούς και καταναλώνουμε περισσότερα από κάθε αγαθό. Κατά τη δεκαετία 1990-2000, δομήθηκαν περισσότερα από 800 000 εκτάρια γης στην Ευρώπη. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, η αστική περιοχή θα διπλασιαστεί μέσα σε έναν μόλις αιώνα.
Πιο συγκεκριμένα, αν όλοι οι άνθρωποι στον πλανήτη υιοθετούσαν τον τρόπο
ζωής των Ευρωπαίων, τότε η ανθρωπότητα θα χρειαζόταν 2,6 πλανήτες για
να υποστηρίξει τις ανάγκες της σε φυσικούς πόρους, ενώ αν όλοι οι
άνθρωποι στον πλανήτη ζούσαν και κατανάλωναν όπως ο μέσος Έλληνας, θα
χρειαζόμασταν τους φυσικούς πόρους 2,5 πλανητών για να επιβιώσουμε.
Μάλιστα, η παγκόσμια δημογραφική έκρηξη των τελευταίων 40 ετών (ο πληθυσμός της Γης διπλασιάστηκε, από 3,5 δισεκατομμύρια σε 7,2 δισεκατομμύρια τώρα, και αναμένεται να φτάσει τα 10 δισεκατομμύρια το 2040), δεν έχει αφήσει καθόλου ανεπηρέαστη αυτή την εξέλιξη, αφού η "βιο-ικανότητα" (η διαθέσιμη επιφάνεια γης για να εξασφαλιστούν τα αγαθά) συνεχώς μικραίνει.
Πίσω από την καταστροφική οικονομική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες αλλά και μεγάλο μέρος του κόσμου σε άλλες χώρες, κρύβεται μια μεγαλύτερη σε επικινδυνότητα και μαζικότητα κρίση, από την αλόγιστη εκμετάλλευση της Φύσης και την εξουσιαστική λογική του Ανθρώπου πάνω της. Οι οικονομικές δραστηριότητες λεηλατούν τη Γη και συμβάλλουν στην απώλεια μέρους της βιοποικιλότητας, υπονομεύοντας τον φυσικό θησαυρό που εξασφαλίζει μεταξύ άλλων την τροφή μας, τον αέρα που αναπνεύουμε, το κλίμα και την ομορφιά του περιβάλλοντος. Από τη στιγμή που ο πολιτισμένος Άνθρωπος κοίταξε δίπλα του και συνειδητοποίησε ότι μπορεί να υποτάξει μέρος της Φύσης και των Ειδών της, έγινε ο κύριος υπαίτιος μιας καταστροφικής πορείας, δίχως όριο και τέλος. Ας ελπίσουμε να μη δούμε τα χειρότερα και παράλληλα ας προσπαθήσουμε να αφουγκρατούμε επιτέλους τον πόνο της Φύσης. Ίσως έτσι καταλάβουμε πόσο μεγάλο κακό της έχουμε κάνει.
Κώστας Κ.
1 comments:
Ο ανθρωπος ειναι η καταστροφη για την φυση
Nick warcore
Δημοσίευση σχολίου