Ζώνη διαφυγής

Ζώνη διαφυγής
Όχι η Ιστορία, αλλά τα είδωλα είναι που κατέρρευσαν. Επιτέλους, μπορούμε να ανασάνουμε ελεύθερα και να χαρούμε τη νέα αρχή δίχως περιττά εμπόδια να μας φράζουν τη θέα.

Φυγή προς τα εμπρός

Φυγή προς τα εμπρός
Καθ' οδόν ανακαλύπτουμε, συνθέτουμε, προσδιορίζουμε και επαναπροσδιοριζόμαστε, δοκιμάζουμε και δοκιμαζόμαστε. γινόμαστε δημιουργοί δεδομένων και αξιών.

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής

Το Αιώνιο Διάβα της Ζωής
Τώρα εμείς δημιουργούμε τον Χάρτη και η Οδός είναι τα δικά μας βήματα. Εμείς θέτουμε τους οδοδείκτες για όσους θέλουν να ταξιδέψουν μαζί μας.

_

_

Περιοδικό "Μηδέν Τελεία": διαθέσιμα σε ψηφιακή μορφή τα πρώτα τέσσερα τεύχη μας

Από το 2011 και με συνέπεια, η διαχειριστική ομάδα του Exit Area εκδίδει το περιοδικό "Μηδέν Τελεία". Στα τέσσερα τεύχη του, προσπαθήσαμε και συνεχίζουμε να επιχειρούμε την υπέρβαση των στεγανών, με μια ξεχωριστή αρθρογραφία απέναντι στην ιδεολογική και πολιτική ορθότητα, ενάντια στο καταστροφικό δίπολο Δεξιάς και Αριστεράς, με κεντρικούς θεματικούς άξονες τον Φυλετισμό και την Αναρχία. Με τις τόσες δυσκολίες που συναντούμε καθημερινά, με τη δεδομένη κρίση που περνάει η έντυπη έκδοση, το περιοδικό μας στέκεται ακόμα όρθιο, και το πιο σημαντικό, στην ποιοτική βάση που έχουμε θέσει εξ' αρχής ως προαπαιτούμενο. Τρία χρόνια έπειτα από τη σύλληψη της ιδέας για ένα έντυπο διαφορετικό από κάθε αντίστοιχο που κυκλοφορούσε μέχρι τότε, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους συντρόφους, φίλους και γενικότερα όσους μας γνώρισαν μέσω αυτού και στήριξαν την προσπάθειά μας. Ανακοινώνουμε με ιδιαίτερη χαρά ότι τα τεύχη #0, #1, #2 και #3 έχουν εξαντληθεί. Παρ' όλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα να τα διαβάσετε σε ψηφιακή μορφή.


Το νέο μας τεύχος, αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα! Συνεχίζουμε μέσα από την έντυπή μας έκδοση να θέλουμε να κρατήσουμε όσο μπορούμε ζωντανό τον ρομαντισμό και τον ρεαλισμό του χειροπιαστού. Επιθυμούμε απέναντι στο εφήμερο και το απρόσωπο, να δώσουμε διάρκεια και σχήμα, να έρθουμε σε άμεση επαφή με όσους έχουν παρόμοιες ανησυχίες και να αγγίξουμε την ψυχή τους. Το "Μηδέν Τελεία" είναι εδώ, σε πείσμα των καιρών και των δυσκολιών. Και αυτό κάνει την κάθε ξεχωριστή κυκλοφορία του ακόμα πιο σημαντική.

Ptomaine poisoning

| Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014
Η βιομηχανία τροφίμων δεν είναι απλώς αυθαίρετη, κατασκευάζει τρόφιμα και καταναλωτή ταυτόχρονα, τροφές, συνήθειες και πρότυπο. Οι γεύσεις, οι διατροφικές συνήθειες καθοδηγούνται, οι φυσικές γεύσεις παύουν να υπάρχουν, στις σύγχρονες τροφές οι παραδοσιακές πικρές γεύσεις σε πολλές κουζίνες έχουν εξαφανιστεί, οι αλμυρές γεύσεις και η ζάχαρη έχουν κυριαρχήσει, είναι ανθυγιεινό; Ναι... αλλά την ίδια στιγμή κερδοφόρο!

Σύμφωνα με μία άποψη, «είμαστε ό,τι τρώμε». Τότε ας παραδεχτούμε ότι είμαστε διάφορες χημικές ενώσεις με περίεργες ονομασίες και ορολογίες τις οποίες τις καταναλώνουμε ως τροφή. Μπορεί να ακούγεται τραγικό αλλά οι σύγχρονοι άνθρωποι δεν δοκιμάζουν τη γεύση κανονικού κρέατος, τρώνε και δοκιμάζουν τροφές που ονομάζονται κρέας και στην πραγματικότητα είναι οι γεύσεις από διάφορα χημικά συντηρητικά ή ενισχυτικά γεύσης. Στο κοντινό μέλλον η κατανάλωση μεταλλαγμένων τροφίμων θα θεωρείται κάτι το φυσικό και υγιές. Για πολλούς το πρόβλημα της εποχής είναι τα διατροφικά σκάνδαλα, αλλά αυτό που ισχύει το μεγάλο σκάνδαλo είναι εξ' αρχής η διατροφή μας.

Κάποτε η σχέση του ανθρώπου με την τροφή του ήταν απλή, επέλεγε τροφή όταν είχε ανάγκη και το έκανε στηριζόμενος στις αισθήσεις του. Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν επιλέγει τροφή όταν πεινά απαραίτητα και σίγουρα δεν το κάνει στηριζόμενος στις αισθήσεις του. Ο καταναλωτής θα αγοράσει αυτό που αναγνωρίζει και αυτό που ξέρει, ασυναίσθητα έχει αγοράσει πριν πάει στις υπεραγορές, από την τηλεόραση, αυτό που λένε πως πρέπει να αγοράσει και αν κοιτάξει προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων θα διακρίνει και μερικά άγνωστά συστατικά, τις χημικές ενώσεις. Τα φυσικά προϊόντα των υπεραγορών και ενδεχομένως και των λαϊκών αγορών που επιλέγει ο καταναλωτής βασίζονται κυρίως στην εμφάνιση, θα επιλέξει τις πιο όμορφες ντομάτες, τα πιο πράσινα μαρούλια και το πιο κόκκινο κρέας. Μπορεί να μυρίζουν ελάχιστα ως ντομάτα, μαρούλια ή κρέας αλλά αυτό δεν έχει σημασία, άλλωστε ο καταναλωτής δεν είναι σίγουρο πως ξέρει την μυρωδιά μιας ντομάτας ή ενός μαρουλιού, αλλά ενός εργαστηρίου.

Το κέρδος είναι η μαγική λέξη, στην σύγχρονη κοινωνία ο άνθρωπος έπαψε να έχει χρόνο, άρχισε να καταναλώνει έτοιμες επεξεργασμένες τροφές. Αυτοί που τις προμηθεύουν θέλουν να έχουν το μέγιστο κέρδος από αυτό που κάνουν και το κριτήριο τους δεν είναι η υγεία του καταναλωτή απαραίτητα. Σε όλες τις κατηγορίες τροφίμων υπάρχουν καρκινογόνες ουσίες, στα αναψυκτικά περιέχει το «περίφημο» βενζοϊκό νάτριο, τα αλλαντικά περιέχουν γλουτένη και καρκινογόνες μητρικές ενώσεις και τα λαχανικά είναι επικίνδυνα λόγο των φυτοφαρμάκων, με αποτέλεσμα οι περισσότερες από τις ουσίες αυτές προκαλών από αλλεργίες, εντερικές διαταραχές, χοληστερίνη, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, μέχρι και καρκίνους. Πολλοί θεωρούν ότι τα συντηρητικά είναι αναγκαία  για να διατηρούν τις τροφές, αλλά μπαίνουν στις τροφές κυρίως για να τις κάνουν θελκτικές, με ωραία εμφάνιση ή ωραίο χρώμα, κάτι που δεν είναι θέμα διατροφής, αλλά θέμα «μάρκετινγκ». Τα συντηρητικά και τα πρόσθετα «Ε» αναγράφονται στις συσκευασίες αλλά με ψιλά γράμματα και η βιομηχανία αρνείται πεισματικά την επίδρασή τους χρηματοδοτώντας έρευνες.

Διαχρονικά, η βιομηχανία τροφίμων υποστηρίζει πως οι χημικές ουσίες είναι ασφαλείς, όμως οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως για τις αλλεργίες και τις νεοπλασίες που προέρχονται από το πιάτο μας, ευθύνονται οι ουσίες αυτές, οι οποίες παράλληλα έχουν καθορίσει τη γεύση και την αισθητική μας. Και αν οι χημικές ουσίες δεν έμπαιναν στο κρέας για να το κάνουν να φαίνεται κόκκινο και φρέσκο, η κατανάλωση του κρέατος θα ήταν σε «ελεύθερη πτώση». Όπως είναι φυσικό, οι βιομηχανίες προτιμούν να πέσει ο δείκτης υγείας, παρά τα κέρδη τους.

Ο σύγχρονος άνθρωπος αγνοεί την γεύση του κανονικού κρέατος, καταναλώνοντας παραποιημένο κρέας, ακόμα και από την διατροφή του ζώου. Οι πολυεθνικές εταιρίες προσφέρουν μάζες κυττάρων, δηλαδή κρέας χωρίς να υπάρχει ζωντανός οργανισμός και μπορεί να τρέφεται με συγκεκριμένα τρόφιμα που τρέφεται ένα χοιρινό ή ένα κοτόπουλο και οι γεύσεις επεμβαίνουν στο γενετικό υλικό, και όλα αυτά με πολύ μικρό κόστος. Η τροφική αλυσίδα αποκτά μορφή βιομηχανικής αλυσίδας παραγωγής, ο άνθρωπος απομακρύνεται από τις φυσικές γεύσεις, συνηθίζει τις χημικές και καταναλώνει αυτό που «βαφτίζεται» καλό και φυσικό. Παράδειγμα οι φυσικοί χυμοί που διατηρούνται για πολλούς μήνες πριν το άνοιγμα της συσκευασίας, αυτό που θεωρείται ότι πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα σε πολλές περιπτώσεις δημιουργείται με την προσθήκη κομματιών του φρούτου, εμπλουτίζεται και σαν υφή και σαν γεύση, φαίνεται σαν φυσικός χυμός, παρ' όλο που αυτός δεν είναι ο φυσικός τρόπος παραγωγής, πράγμα το οποίο τελικά καταλήγει να μην είναι φυσικός χυμός!

Διοξίνες, ορμόνες, αντιβιοτικά, συντηρητικά δηλητήρια που μας δηλητηριάζουν αργά, κοιτάμε γύρω μας και βγάζουμε όλοι το ίδιο συμπέρασμα, ότι άνθρωποι πεθαίνουν όλο και πιο συχνά από καρκίνους και ασθένειες. Κάποτε ο άνθρωπος  σκότωνε το θήραμα του για να τραφεί, σήμερα δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι σκοτώνεται από αυτό που τρώει. Τόσο οι φυσικές καταστροφές, όσο και η διατροφή, μοιάζουν να είναι η  εκδίκηση της φύσης απέναντι σε έναν άνθρωπο που δε σέβεται τίποτα και παρ' ότι συμβαίνει αυτό, ο άνθρωπος επιμένει στα επιστημονικά εργαστήρια να παρασκευάζει τον εφιάλτη του. Ο άνθρωπος δεν είναι αυτός που κανονίζει πια, το τι έχει το πιάτο, δεν κανονίζει ούτε ποιες γεύσεις θα επιλέξει, συνηθίζει στις τεχνητές γεύσεις.

Η λύση για τον καθένα μας είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι αν θέλουμε κάτι να γίνει σωστά πρέπει να το κάνουμε μόνοι μας. Πρέπει να αποκτήσουμε αυτή την πληροφόρηση και φυσικά πρέπει να είμαστε πρόθυμοι να λάβουμε πραγματικά τις βιταμίνες και τα λαχανικά. Ευελπιστώ όποιος διάβασε το άρθρο να έχει επιλέξει σε κάποιο επίπεδο ότι θέλει να κάνει κάτι που θα βελτιώσει τη ζωή του, τη ζωή της οικογένειάς του, τη ζωή συνανθρώπων μας και τη ζωή του ίδιου του πλανήτη και της μητέρας φύσης. Αν αυτή είναι η επιλογή μας, τότε οι διατροφικές επιλογές μας, πρέπει να ανταποκρίνονται σε αυτήν, γιατί αν πετάξουμε ποτέ με αεροπλάνο και κοιτάξουμε από ψηλά και δούμε τι συμβαίνει εκεί κάτω, θα δούμε ότι ένα σωρό φάρμες. Ο κύριος τρόπος που αλληλεπιδρούμε με τον πλανήτη μας είναι μέσα από τη γεωργία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να σταματήσουν να είναι ασθενείς και να αρχίσουν να είναι άνθρωποι. Γιατί να μην είμαστε υγιείς και χαρούμενοι; Γιατί όχι; Αλλάζουμε τη ζωή μας, κάνουμε άσκηση, τρώμε σωστά, νιώθουμε καλύτερα, δείχνουμε καλύτερα, ζούμε περισσότερο, γλιτώνουμε χρήματα και αντλούμε την τεράστια ικανοποίηση ότι το καταφέραμε μόνοι μας. Δεν χρειαζόμαστε κάποιο πτυχίο για να γνωρίζουμε αυτά.  Είναι φτηνό, είναι απλό, είναι ασφαλές, είναι ποικιλόμορφο και αποτελεσματικό.

Retrivo Corvo

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου

Rome - Hate Us And See If We Mind

 

Νο Copyright | www.exitarea.gr | για επικοινωνία: exitarea@yahoo.gr

Επιτρέπεται ελεύθερα η αναδημοσίευση, ακόμα και αν δεν αναφέρεται η πηγή