Αφορμή για τις αράδες αυτές στάθηκε η ανάγνωση ενός άρθρου σε ένα από τα ενημερωτικά sites με μεγάλη επισκεψιμότητα σχετικά με τον ρατσισμό των Ελλήνων και μια έρευνα του Ευρωβαρόμετρου. Δεν καταλαβαίνω ειλικρινά γιατί δημοσιεύτηκε το άρθρο τώρα, ενώ η έρευνα έγινε πριν από δύο χρόνια (στο άρθρο αναφέρεται η αστειότητα ότι τώρα δόθηκε στη δημοσιότητα η έρευνα, ενώ έχει δημοσιευτεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν), ή μάλλον καταλαβαίνω... Έγινε ένα ακόμα τρομοκρατικό χτύπημα και οι υπεύθυνοι της ιστοσελίδας έκριναν ότι ταιριάζει γάντι ένα άρθρο που να μας σταμπάρει ως λαό κατ' αυτό τον τρόπο. Λάδι στη φωτιά ως συνήθως.
Πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο για να να διαβάσετε το άρθρο:
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/xarths-poso-ratsistes-einai-oi-ellhnes.4808820.html
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/xarths-poso-ratsistes-einai-oi-ellhnes.4808820.html
Προς ενημέρωση: Από το 2006 γίνονται αυτές οι έρευνες του Ευρωβαρόμετρου και το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει κομμάτια που έχουν να κάνουν γενικά με "διακρίσεις" (discrimination"), από ηλικιακή διάκριση, σεξουαλική μέχρι εθνική - φυλετική. Από το 2006 μέχρι σήμερα, έχουν μεταβληθεί οι τάσεις σε αρκετές χώρες, όμως και η διατύπωση των ερωτήσεων είναι διαφορετική. Στη δική μας περίπτωση, στο ζήτημα μειονοτήτων και ανεκτικότητας, φαίνεται πως αργά και σταδιακά υπάρχει μια μεταβολή προς τα χαρακτηριστικά πιο ανοικτών κοινωνιών. Ο τίτλος του άρθρου εδώ "Πόσο ρατσιστές είναι οι Έλληνες" έχει σκοπό να προκαλέσει ενοχή στους Έλληνες ότι είναι ρατσιστές, με φυσικά αρνητική διάθεση, αφού ο όρος έχει αρνητικό πρόσημο. Σκόπιμα δεν γίνεται γνωστή η μεταβολή που προανέφερα, η οποία είναι σαφώς δυσανάλογη των κονδυλίων, του χρόνου και της προσπάθειας που δαπανάται προς αυτή την κατεύθυνση από την ΕΕ, τις κυβερνήσεις και τα ΜΜΕ την τελευταία δεκαετία.
Θα ήθελα να παραθέσω κάποιους άλλους δείκτες που πιστεύω ότι παίζουν ακόμα πολύ σημαντικό ρόλο στο γιατί παραμένουμε σχετικά "κλειστοί" στην ενσωμάτωση της διαφορετικότητας στην κοινωνία μας (χωρίς να διαφωνώ απαραίτητα στο ότι το να διατηρείς επιφυλάξεις είναι απαραίτητα κακό, ειδικά εφ' όσον αυτό υπερπροβάλλεται ετσιθελικά ως φυσιολογικό).
Επισκεφτείτε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://geert-hofstede.com/greece.html.
Υπάρχουν δείκτες οι οποίοι αντανακλούν συμπεριφορές που χαρακτηρίζονται από μια διάρκεια στο χρόνο και έχουν να κάνουν με τη δομή της ελληνικής κοινωνίας (Power Index, Uncertainty Avoidance, Masculinity), το θεσμό της οικογένειας, την ελληνική ιδιοσυγκρασία μέσα από τα βιώματα της Ιστορίας κλπ. Γι αυτό οποιαδήποτε προσπάθεια γίνεται για μεταβολή αυτών των δεικτών στοχεύει - έμμεσα πολές φορές - σε θεσμούς όπως αυτός της οικογένειας, σε κομμάτια όπως αυτό της Πίστης (άσχετα αν κάποιος είναι ή δεν είναι Χριστιανός, καλό είναι να μην είναι τυφλός), στην κατάργηση των Παραδόσεων και στον αποπροσανατολισμό ενός λαού από τα ταυτοτικά του στοιχεία.
Λ.Μ.
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου