Στο Hong Kong, οι αρχές τοποθετούν πάνελ με ψεύτικους καθαρούς ορίζοντες. Η πραγματικότητα φαίνεται στο βάθος, όπου ο ορίζοντας είναι πνιγμένος στο νέφος. |
Η γη πεθαίνει, και πεθαίνουμε κι εμείς μαζί της. Κάθε τι το οποίο ανέκαθεν χρειαζόμασταν για την επιβίωσή μας, υπήρχε διαθέσιμο και σε αφθονία σε αυτήν. Όμως, εκείνο το οποίο το ανθρώπινο είδος εξακολουθούσε να επιθυμεί διακαώς, μέσα στην απληστία του για κυριαρχία και αυταρέσκεια, είναι να αλλάξει τη Φύση. Και κάθε ξεχωριστή μεταβολή που επιχειρεί ο άνθρωπος φέρει επίσης μια σειρά από παρενέργειες, έχοντας ως αποτέλεσμα το να ενεργοποιεί την αυτοάμυνα της γης. Τα αποτελέσματα είναι καταστροφικά, άλλωστε τα ζούμε στην εποχή μας, με την έξαρση των ασθενειών, τη μόλυνση της γης και των θαλασσών και την κλιματική αλλαγή να προμηνύουν μια εποχή προκλήσεων για την γενικότερη σταθερότητα στον πλανήτη μας.
Είναι καιρός να πάρουμε παράδειγμα από άλλα στοιχεία της φύσης, τα οποία δίχως κανέναν καταναγκασμό, ζουν σε μια τέλεια αρμονία με το υπόλοιπο οικοσύστημα. Όπως για παράδειγμα η ζωή ενός δέντρου, το οποίο, απόλυτα φυσιολογικά, λαμβάνοντας ενέργεια από τον ήλιο, τη μεγιστοποιεί προς όφελός του. Όταν δε τα φύλλα του πέφτουν και σταδιακά σαπίζουν, γίνονται λίπασμα για εκείνο, δίχως να προκαλούν μόλυνση ή να κάνουν κακό σε κανέναν. Η πραγματικότητα, σε ό,τι αφορά τον ανθρώπινο παράγοντα, είναι τελείως διαφορετική και δε χαρακτηρίζεται από την ίδια φυσιολογικότητα. Πάρτε για παράδειγμα τα γενετικά μεταλλαγμένα φυτικά και ζωικά προϊόντα. Πώς άραγε σκέφτηκε ο άνθρωπος στις περιπτώσεις αυτές; Απομόνωσε και αναπαρήγαγε τεχνητά τα χαρακτηριστικά εκείνα που ήταν επιθυμητά για εκείνον, τα εισήγαγε στο γονιδίωμα του οργανισμού που θέλησε να μεταβάλλει και στη θέση εκείνη πλέον, ταυτοποίησε τα γονίδια ώστε να εκδηλωθεί το επιθυμητό χαρακτηριστικό. Τόσο εμείς, όσο και τα παιδιά μας τρέφονται με αυτά τα προϊόντα, με καταστροφικές συνέπειες σε αρκετές περιπτώσεις για τη δημόσια υγεία αλλά και τη βιοποικιλότητα, τόσο από το γενετικά τροποποιημένο αποτέλεσμα, όσο και από την όλη διαδικασία και την κατασπατάληση πόρων. Οι υποδομές για την απορρόφηση αποβλήτων, γενικότερα όσων απομένουν από τις διαδικασίες αυτές, είναι ελάχιστες και ο πλανήτης επιβαρύνεται τελικά την όλη ματαιοδοξία μας.
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψης τέλεια, όμως δεν είναι... Μπορεί να έχουν το "σωστό" σχήμα, μεγαλύτερο μέγεθος και μεγάλη διάρκεια ζωής, επειδή τα νέα γονίδια τους επιτρέπουν να αντιστέκονται σε αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, το γονίδιο Bacillus thuringiensis που προστίθεται στα γενετικά τροποποιημένα φυτά παράγει μια τοξίνη που δηλητηριάζει τα παράσιτα. Όμως, ίσως μαζί με τα παράσιτα δηλητηριάζονται και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που τα καταναλώνουν.
Ο άνθρωπος πιέζει το φυσικό παράγωγο της γης να παρουσιάσει επιθυμητά χαρακτηριστικά ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, τη διάρκεια ζωής ή τη γεύση. Πιέζει τα ζώα να παράγουν περισσότερο, σε λιγότερο χρόνο. Τρέφει τα ζώα με γενετικά μεταλλαγμένα και αντιβιοτικά και κυριολεκτικά σύντομα δε θα τρώμε κρέας με κάποια αντιβιοτικά, αλλά θα παίρνουμε κατευθείαν το αντιβιοτικό που υποτίθεται προορίζεται για το ζώο, απλά σε διάφορες γεύσεις, αφού η αναλογία των φαρμάκων θα είναι μεγαλύτερη από αυτή της τροφής. Ενδεικτικό είναι ότι το 80% των αντιβιοτικών που πωλούνται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ πηγαίνουν στο κοτόπουλο, το χοιρινό ή το μοσχάρι. Επιπρόσθετα, η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών τείνει να χαθεί, οι δυνατότητές τους έχουν εξαντληθεί, και πρόκειται απλά για μια extra δόση χημείας στο πιάτο μας.
Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα μπορεί να φαίνονται εκ πρώτης όψης τέλεια, όμως δεν είναι... Μπορεί να έχουν το "σωστό" σχήμα, μεγαλύτερο μέγεθος και μεγάλη διάρκεια ζωής, επειδή τα νέα γονίδια τους επιτρέπουν να αντιστέκονται σε αρνητικές εξωτερικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, το γονίδιο Bacillus thuringiensis που προστίθεται στα γενετικά τροποποιημένα φυτά παράγει μια τοξίνη που δηλητηριάζει τα παράσιτα. Όμως, ίσως μαζί με τα παράσιτα δηλητηριάζονται και όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που τα καταναλώνουν.
Ο άνθρωπος πιέζει το φυσικό παράγωγο της γης να παρουσιάσει επιθυμητά χαρακτηριστικά ως προς το μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, τη διάρκεια ζωής ή τη γεύση. Πιέζει τα ζώα να παράγουν περισσότερο, σε λιγότερο χρόνο. Τρέφει τα ζώα με γενετικά μεταλλαγμένα και αντιβιοτικά και κυριολεκτικά σύντομα δε θα τρώμε κρέας με κάποια αντιβιοτικά, αλλά θα παίρνουμε κατευθείαν το αντιβιοτικό που υποτίθεται προορίζεται για το ζώο, απλά σε διάφορες γεύσεις, αφού η αναλογία των φαρμάκων θα είναι μεγαλύτερη από αυτή της τροφής. Ενδεικτικό είναι ότι το 80% των αντιβιοτικών που πωλούνται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ πηγαίνουν στο κοτόπουλο, το χοιρινό ή το μοσχάρι. Επιπρόσθετα, η αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών τείνει να χαθεί, οι δυνατότητές τους έχουν εξαντληθεί, και πρόκειται απλά για μια extra δόση χημείας στο πιάτο μας.
(συνεχίζεται...)
0 comments:
Δημοσίευση σχολίου